Sposób przygotowania

Zielone warzywa opłucz. Cukinię i łodygi selera pokrój w dużą kostkę i gotuj do miękkości z przyprawami (sól, pieprz, ulubione zioła). Ugotowane warzywa zmiksuj na gładki krem. Dopraw do smaku.

Mieloną pierś z indyka dopraw solą, pieprzem oraz posiekaną bazylią. Opcjonalnie możesz dodać niewielką ilość czosnku. Tak doprawione mięso wymieszaj z olejem i uformuj z niego pulpety. Pulpety upiecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok 20-25 minut.

W międzyczasie ugotuj ryż. Zupę krem zjedz z ugotowanym ryżem i bazyliowymi pulpetami.

Ilość porcji: 1
Wartość kaloryczna: 511kcal
Białko: 37,3g
Tłuszcze: 12,1g
Węglowodany: 55g

Składniki

cukinia -150g
pierś z indyka (mielona) -150g
seler naciowy – 2 łodygi (90g)
ryż basmati – 4 łyżki
jarmuż – 2 garści (ok 50g)
olej rzepakowy – 1 łyżka
bazylia – kilka listków